Seiten

Dienstag, 29. Januar 2013

NO: Nyweb - uke 5

Denne våren studerer jeg som nevnt tidligere vurdering for læring med IKT og oppstart er i dag :)
Vår første oppgave omhandler faktisk blogg og blogging, så der er jeg jo ganske godt forberedt. Oppgaven vår er å opprette en blogg hvor vi først og fremst skal reflektere rundt vår erfaring med IKT og vurdering, og det første blogginnlegget skal inneholde tanker rundt det å skrive en personlig fagblogg. I og med at jeg i forrige semester skrev en prosjektoppgave på 4000 ord om blogging og eksamen på 2500 ord om samme emne, så har jeg jeg reflektert veldig mye rundt det å bruke blogg som digitalt verktøy det siste halve året..... 

Blogg er et av verktøyene som har utallige anvendelsesområder, ikke bare personlig, men også for bruk i skolen. Først og fremst vektlegger og fremhever blogg som verktøy aktiv bruk for elevene, og ikke bare passiv mottagelse av informasjon. Blogg som digitalt verktøy tilfredsstiller flere behov i skolen – både pedagogiske og organisatoriske behov; for eksempel i forhold til samarbeid og mer variert organisering av opplæringen. Blogging gir muligheter til deling av kunnskap, publisering, egenproduksjon, nye vurderingsformer og ikke minst nye arbeids- og kommunikasjonsformer. Det å bruke digitale verktøy «er en grunnleggende ferdighet» i følge Utdanningsdirektoratet, og en av fordelene ved å bruke blogg som digitalt verktøy, er uten tvil det faktum at det også gir mulighet til å integrere andre digitale verktøy i denne arbeidsformen for eksempel som presentasjonsformer på bloggen (PPP, photostory, mindmaps, opplasting av bilder, lydfiler som mymp3, video).


Jeg bruker min blogg først og fremst i tyskfagene dette skoleåret. Her kommer jeg med eksempler på undervisningsopplegg og oppgaver til elevene mine både på tysk og norsk. Jeg har også publisert noen få utdrag fra tyskspråklige forfattere jeg liker godt. Både elevene i vg1 og vg2 klassen har opprettet hver sin blogg, men denne står ikke i deres navn. Elevene «er» en tyskspråklig person, og opplysninger som legges ut omhandler bare denne oppdiktede personen. Det viktigste med alle elever som lærer et språk, det være seg fremmedspråk eller morsmålet, er å få dem til å skrive mest mulig. Den beste måten å gjøre dette på, er å vekke skrivegleden og interessen. I dette henseende fungerer blogg ofte som en god motivasjonsfaktor, siden elevene synes at det er spennende men den type verktøy og å publisere noe på nettet. Oppgavetyper man kan gi elevene, begrenses vel egentlig bare av fantasien. Jeg har selv prøvd å variere oppgavene en del, og samtidig inkorporere bruken av andre digitale verktøy i arbeidet på bloggen. Et av mine og elevenes favorittprogram i tillegg til bloggen, er goanimate. Elevene mine er ikke så flinke til å lese og kommentere hverandres blogger, men de liker veldig godt å se på de forskjellige goanimate-videoene til sine medelever.

Et av de viktigste argumentene for blogg i skolen, er etter min mening det å kunne dele med og låne fra andre. Jeg har lånt flere undervisningsopplegg de siste årene, blant annet fra blogger skrevet av Sandvika-lærere. Og det er nettopp dette jeg liker best med bloggkulturen; man er ikke redd for å dele med andre lærere.

Noen negative aspekter ved å bruke blogg som digitalt verktøy, er for min del, noe mangel på kontroll. I Itslearning har jeg mulighet til å skru på plagieringskontrollen. Da vil det komme tydelig fram om eleven har skrevet dette selv, eller stjålet fra andre. I og med at elevene er online hele tiden når de bruker blogg, så kan fristelsen være stor til å bruke oversettelsesprogram. Da får ikke eleven øvd på å bygge opp sitt eget språk, som er intensjonen bak mine og andre språklæreres elevblogger. Andre ulemper er at noen elever ikke får fulgt opp alt arbeidet de skal gjøre. Blogging kan føles som en ekstra arbeidsbyrde. Jeg kan også selv slite med å rekke å lese gjennom og gi tilbakemeldinger på alle innleggene. Av denne grunnen har jeg i år valgt å bare blogge med mine to tyskklasser. Jeg vet at jeg ikke har mulighet til å følge opp engelskklassen min, som jeg bare ser 90 minutter pr. uke. Å bruke blogg som digitalt verktøy tar veldig mye tid. Erfaringen viser også at elevene ikke skriver kommentarer til hverandre, så muligheten til å lære av sine medelever faller da bort. 

Digitale verktøy bør uansett være en av flere alternative kilder til utvikling og læring, og å bruke blogg som verktøy bør være nøye planlagt, gjennomtenkt og integrert i undervisningen, i tillegg må man som lærer ta hensyn til personvern.

Hvis det er noen der ute som ønsker å starte sin egen blogg og vil at elevene skal blogge, så anbefaler jeg en video av Arne Olav Nygard på Youtube.
Ingunn Kjøl Wiig ved Sandvika vgs. har mange gode ideer om hvorfor og hvordan vi kan bruke blogg som verktøy med elever.

Freitag, 18. Januar 2013

Vokabeln lernen

Das Vokabeln-Lernen ist am Anfang das Wichtigste, besonders für Anfänger.
Dadurch bauen die Schüler ihr persönliches "mentales Lexikon" auf, das sie unbedingt brauchen, wenn sie Deutsch lernen wollen.

Es gibt viele Vorschläge, wie man mit Vokabeln arbeiten kann, zum Beispiel Pangloss.de und diese Deutsch-Englische Seite.

Es gibt ja auch mehrere Programme oder Webseiten, wo man Vokabeln lernen kann.
Diese Seite finde ich gut (Englisch-Deutsch). 

Viele Schüler mögen Kreuzworträtsel. 
Hier ist ein Kreuzworträtsel zum Thema Frühstück und hier zum Thema Familie.

Bei Lingolia kann man kostenlos einen Kalender als PDF-Datei herunterladen und ausdrücken
Im Jahre 2013 sind es illustrierte Szenen zu den Themen:
  • Jahreszeiten: Frühling, Sommer, Herbst, Winter
  • In der Stadt: Restaurant, Park, Baustelle, Friseur
  • Feiertage: Karneval, Geburtstag, Halloween, Weihnachten

Aufgaben und Vokabeln zu den Themen

Schubert-Verlag hat fantastische Online-Aufgaben, die ich öfters benutzt habe.


Beschreibungen:
Wo wohnst du?
Hobbys und Freizeit:
Haustiere:




Å jobbe med gloser

Disse forslagene fikk jeg da jeg jobbet ved Asker vgs i 2005/2006. De ble utviklet i samarbeid mellom alle språklærerne på skolen.


Leker: hangman, Scrabble, Amigos, Kim’s game (gjenstander på et brett,) bingo med ord, uttrykk eller setninger, Tic Tac

TIC TAC

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25


Hvert tall står for et spørsmål som læreren lager (f. eks. 25 gloser eller verbbøyninger.)  Elevene jobber i grupper.  Den første gruppen velger et tall og svarer på spørsmålet.  Hvis de svarer riktig får de det feltet på brettet.  Da går turen til neste gruppen.  Målet er å være den første gruppen til å ha fire felt på rad – her gjelder det å velge taktisk!  Hvis en gruppe svarer feil, kan en gruppe som kommer etter velge det samme spørsmålet.

Andre aktiviteter:
  • Setningsgjenkjennelse – nyttig med vanskelige tekster.
  • Cloze tester – sett inn ordene som mangler i en tekst, ordene er gitt.
  • Definisjoner
  • Kryssord
  • Bokstavsalat / anagram
  • Ord-i-ord (Hvor mange ord kan du finne i Christmas pudding?)
  • Finn en som… (samarbeidslæring teknikk)
  • Lag egne gloselister til et tema.  Test hverandre / spill brettspill med terning
  • Ordkort (norsk på en side og fr.språk på baksiden)
  • Hulltekst /sang / dikt – gjett hvilke ord som mangler; hør etter og fyll ut ordene som mangler; fjern flere og flere ord fra teksten som står på tavla – mulighet til å fokusere på en bestemt ordklasse.
  • Sanger hvor noen av ordene er feil / det motsatte
  • Hvilket ord skal ut? (Tre-fire ord som har noe felles og ett som ikke passer inn.)
  • Skriv en fortelling med så mange gitte ord som mulig
  • Tabeller - for å se sammenhenger mellom ord
  • Finn din partner – hver elev får en lapp med ett ord på, og må finne den som har ordet som hører sammen med sitt eget. Kan brukes med tradisjonelle par (brød og smør,) motsetninger (stor og liten) verb og substantiv (å velge og et valg,) osv.
  • Leseforberedelse – 5 min. på gloser som elevene kommer til å møte i en tekst – test deg selv / hverandre etterpå, f. eks. sett strek mellom ordene på norsk og fr.språk eller skriv opp alle ord du husker.
  • Uttrykket som passer!  Et sett med situasjoner og et sett med uttrykk – sett dem sammen.  Kan gjøres skriftlig i første omgang, muntlig for å repetere senere.

Samstag, 12. Januar 2013

NO: Nyweb - uke 2

Einen guten Rutsch in das neue Jahr 2013

Nytt år, nytt kurs :-)
I vår skal jeg studere vurdering for læring med IKT. Oppstart er om 14 dager og jeg gleder meg enormt.
Jeg lærte utrolig mye i høst og fikk mye informasjon om diverse verktøy innenfor IKT. Flere av dem har jeg prøvd ut. Faktisk har jeg testet ut så mange at jeg har glemt både passord og brukernavn på noen av sidene. Note to self: noter ned alle nye brukernavn og passord i 2013....

Noen av sidene har jeg ikke fått gjort så mye med. Twitter for eksempel.... der har jeg bare opprettet en konto, valgt å følge noen, og har så glemt det totalt.

På Delicious har jeg iallefall importert en del av bokmerkene mine, men de er ikke direkte satt i system. Det som er flott med Delicious er at jeg endelig kan nå bokmerkene mine fra jobb også. Samtidig kan jeg gi andre tilgang til siden slik at jeg kanskje kan hjelpe en lærer / elev en annen plass i Norge / verden. :-) Iallefall når jeg får orden på dem selv.....

Prezi har jeg også bare vært kort innom, men jeg fant noen prezis laget av kollega Jürgen S. ved Dønski vgs. for tysk nybegynnere, for eksempel denne.

Den siste uken har jeg vært innom Scoop it, men jeg rekker egentlig ikke holde meg oppdatert her heller, så tiden vil vise hva jeg får ut av dette.

Jeg bruker selvfølgelig både Dropbox og Google Drive og er veldig fornøyd fordi jeg har tilgang til dokumentene mine fra hjemmecomputeren og jobbcomputeren - bare dumt at lagringsplassen er så liten, spesielt på Dropbox....